Performancefestival 18. og 19. oktober 2013

Humorbegrepet rommer så mangt. Slapstick, galgenhumor, satire, tørrvittighet, ordspill, undring og underfundigheter kan vi oppleve både i hverdagen og fra scene, film og andre medier. I år har vi gleden av å presentere 13 performancekunstnere med høyst ulike forestillinger i vårt program som vil ha "humor" som en rød tråd. De fleste forestillingene er nyproduserte og vil bli vist for første gang under festivalen. Kunstnerne er norske, spanske og kanadisk/italienske.

FREDAG 18. OKTOBER er forbeholdt skoleforestillinger for inviterte klasser, men annet publikum vil kunne få plass på enkelte forestillinger etter kapasitet. SE PROGRAM FREDAG LØRDAG 19. OKTOBER vil det foregå 13 performancer i Kunstbanken og i Hamar sentrum. Alle forestillingene er gratis og åpne for alle. SE PROGRAM LØRDAG. Mer informasjon om kunstnerne og forestillingene finner du her. Performancefestivalen 2013 er støttet av Norsk kulturråd. Fri entré!
Kuratorer: Ingrid Blekastad og Kurt Johannessen. Prosjektleder: Håkon Brynjulvsrud.
Foto: Kristin Aafløy Opdan. Plakatfoto (over): Aleksander Svanberg
Rasmus Jørgensen
 
JUMEA
Teater Innlandet
 
 
 
 
 
Los Torreznos
Guri og Sigrid Botheim
Marianne Stranger

Utøvere og forestillinger performancefestivalen 2013:

Guri og Sigrid Sørumgård Botheim - Norge

Søstrene Guri (1978) og Sigrid (1985) Sørumgård Botheim var sammen med Lars Petter Sveen festspilldikter under Dei nynorske festspela i juni i år. I følge programansvarleg Karine Munch i Aasen-tunet ga festspilldikterne publikum noe de ikke visste de skulle få, og overrasket ikke bare publikum, men også både arrangørane og seg selv. De står bak utgivelser som Ramstein Pensjonat (roman, 2010) og Søsken (antologi, 2011). Materialet de arbeider med ser ut til å være hentet fra den private sfære, og en problemstilling som gjerne melder seg er hvor grensa går mellom det private, det personlige, det interne - og når dette blir relevant for andre. Vi håper og tror søstrene vil overraske igjen - de vil vise en helt ny performance under årets performancefestival.

Drømmecontainer´n - Teater Innlandet - Norge


En gul container sendes på turné til 10 steder i Innlandet. Den skal plasseres i gågater, på torv og foran kjøpesentre. Men hva skjer inne i container'n? 15 minutter - en gåtefull opplevelse. Du har tid. Bare gjør det!

Med: Skuespiller: Anne Nyutstumo // Kunstnerisk ansvarlig: Franzisca Aarflot // Scenografi/kostyme: Kristin Bengtson Hagen // Lysdesign: Niels Aage Windberg Jensen // Musikk: Morten Halle // Sangtekst: Jesper Halle // Vokal: Sidsel Endresen // Fra "Etterlatte sanger" // Co-produksjon med Franzisca Aarflot Produksjoner // Se også Teater Innlandet

Esther Ferrer - Spania


Esther Ferrer (1937) er en pioner innen performancekunsten i Spania. Hun arbeider med temaer som tid, uendelighet og repetisjon, gjerne i et lattervekkende burlesk, men dypt alvorlig, uttrykk. Hun definerer performance som en kunstform som kombinerer tid og rom med publikums tilstedeværelse; ikke bare i form av passiv observasjon men som deltakelse.
Ferrer har blant annet vist sitt arbeid på Veneziabiennalen (1999) , Centro de Arte Reina Sofía (Spania), Galerie Donguy (Frankrike), Galerie Lara Vinci (Frankrike), Galerie Satélite (Frankrike), Galería Trayecto (Spania); Statsgalerie Stuttgart (Tyskland), Koldo Mitxelena Kulturunea San Sebastián (Spania) og Museet for Samtidskunst, Roskilde (Danmark)

Kurt Johannessen - Norge - Om tankar


Performanceforedrag basert på den tegnede boka Om tankar.

Dette merkelege som vi kallar tankar, korleis ser dei ut? Korleis utvikler dei seg? Korleis formerar dei seg? Det viser seg at tankane bur inni tankeballar som kommuniserer med andre tankeballar. Det er viktig for tankane å vere i rørsle. Stagnasjon kan føre til stive tankeknær, som igjen kan føre til at sofavorter oppstår, og til slutt kan dei bli ete av andre tankar. Tankekannibalisme er ein heilt normal og sosialt akseptert aktivitet blant tankane.

Kurt Johannessen (1960) har en markant posisjon i norsk samtidskunst og arbeider i et vidt internasjonalt felt. I snart tretti år har virksomheten hans hovedsaklig vært knyttet til performance og «artist's books», men han har hele tida uttrykt seg gjennom et mangfold av medium - og særlig tegning.

Se også Kurt Johannessen.

JUMEA - Norge

JUMEA består av Jonas S. Lereggen, Undis Furuberg, Martine Johannessen, Elise Knudsen og Andrea Vibe Kilde, som alle går siste året med formgivning ved Hamar katedralskole. Elevene jobbet med postmodernismen i en skoleoppgave, og ønsket - som Yoko Ono i hennes "Cut Piece" - å integrere publikum i kunsten. JUMEA lot seg også inspirere av Jackson Pollocks ekspressive "action painting". Siden de selv er engasjert og aktive i klimapolitikken, kom dette raskt opp som et mulig tema for performancen, som fokuserer på problematikken rundt oljeboring. Til tross for et alvorlig tema, får performancen et overraskende og nesten humoristisk tilsnitt gjennom virkemidlene. Performancen blir utført utendørs i Hamar sentrum, og publikum blir involvert ved å utføre enkle, men effektfulle handlinger. Slik oppstår et hendelsesforløp og en fortelling som er vanskelig å stille seg likegyldig til.

Rasmus Jørgensen - Norge - Helt Klaus


Helt Klaus er en soloperformance av og med Rasmus Jørgensen (f. 1976), produsert for ungdom i alderen 12-15 år. Den handler om det å ønske seg bort: Ut av et dårlig vennskap og vekk fra seg selv. Jørgensen tar opp spørsmål om identitet og sosialt miljø: Om det å forandre seg, men samtidig føle seg låst av andres forventninger, både reelle og innbilte. Stykket er i en direkte, standup fortellerstil med sår, underfundig humor, musikk og et svært energisk kroppsspråk.

Jørgensen har mastergrad i komposisjon og interdisiplinær performancekunst fra Mills College, Oakland (2003), og har studert musikk- og teatervitenskap. Han har arbeidet med diverse teater- og musikkensembler, og har vist en rekke egne soloforestillinger ved blant annet K77 i Berlin, The Smell i Los Angeles, Steim i Amsterdam og Black Box Teater i Oslo.

Aktør, manus, musikk og regi: Rasmus Jørgensen // Dramaturg: Jarl Flaaten Bjørk // Outside eyes: Pia Maria Roll, Kai Johnsen, Julie Amundsen, Joanna Magierecka & Claire de Wangen // Lydteknikk: Per Gaalaas Berg // Støttet av: Norsk Kulturråd & Fond for lyd og bilde. Rasmus Jørgensen

Myriam Laplante - Canada/Italia


Myriam Laplante (1954) er en kanadisk kunstner bosatt i Italia. Hun arbeider med installasjon, performance, skulptur, tegning, fotografi og video. Laplante tar i sitt arbeid for seg fremmedgjøring, motstand mot å tilpasse seg samfunnet, kommunikasjonsproblematikk og kynismen i dominante sekter. Disse temaene hensetter kunstneren i en dyp tilstand av tvil, og arbeidet hennes er et forsøk på å illustrere denne følelsen.

Hun har hatt utstillinger og gjort performancer i Nordamerika, Europa og Asia, i toalettavlukker så vel som i museer. Se også Myriam Laplante

Los Torreznos - Spania

Rafael Lamata (1959) og Jaime Vallaure (1965) utgjør performanceduoen Los Torreznos. De beskriver sitt arbeid som et kommunikasjonsverktøy for sosiale og politiske spørsmål. Arbeidet deres forholder seg også mer direkte til hverdagslivet, i form av tematisering av språk og inngrodde vaner.

Duoen utforsker og eksperimenterer med enkle, men uttrykksfulle virkemidler som gester, språk og tilstedeværelse. Dette er kommunikasjonsformer vi alle bruker og kjenner i dagliglivet.

Samtidskunstens språk kan oppleves som internt og ugjennomtrengelig. Gjennom bruk av humor og innhold som gjenspeiler blir performancen tilgjengelig for alle. Los Torreznos

Elisabeth Færøy Lund - Norge


Elisabeth Færøy Lund (1980) skaper ulike settinger for et første møte - enten det er et første møte mellom henne og hennes publikum på atelieret, mellom tilfeldige mennesker hun oppsøker på gata - eller som her: mellom inviterte deltagere på performanceworkshop. Hun oppfordrer publikum til å delta aktivt. Fredag vil hun gjøre en improvisasjonsworkshop med inviterte skoleelever. Lørdagen vil hun oppsøke publikum i og rundt Kunstbanken og innby til et lyttemøte.

Elisabeth Færøy Lund (1980) har sin utdanning fra School of Photography (Göteborg) og fotografi, Intermedia og Intermedia and Cyberarts (Montreal). Som utøvende kunstner har hun først og fremst arbeidet med performance i Skandinavia, Europa og USA. Elisabeth Færøy Lund

Eline Holbø Wendelbo og Birgit Nordby - Norge - Stemmen


Med utgangspunkt i tekstene fra Edvard Munchs Livsfrise-verk, utforskes Munchs verden i forestillingen Stemmen. Munch prøvde å gjenskape sine motiver i det øyeblikket motivet grep ham. Kraften i hans ord finner man der hvor Munch, i møte med naturen, lar sine personlige minner omskapes til en allmenn og gjenkjennelig følelse. Hovedtemaene i Livsfrisen er kjærlighet, begjær, lengsel, angst og død. Forestillingen tar utgangspunkt i bildet Stemmen hvor temaet er det gryende begjær.

Idé, regi og framførelse: Birgit Nordby og Eline Holbø Wendelbo
Lydkomposisjon: Henrik Skram Birgit Nordby

Martin Slaatto - Norge - Transporteringsdans

Transporteringsdans (TD) er et kortspill der hvert kort beskriver en beveglese; flaksefly, gynge, åpne armer, opp-ned osv. Kortet som trekkes bestemmer hva slags bevegelser du skal gjøre, og flere kan kombineres. Er du heldig, får du kanskje hopps - en bevegelse du utfører ved lett og positiv sinnsstemning, eller skavank. Hva skjer om du trekker jokeren?

Slaatto er utdannet danser og skuespiller fra London og Oslo. Han har erfaring som utøvende kunstner fra mange sammenhenger helt fra 1973, og foretrekker arenaer utendørs. Han har blandt annet syklet på trehjulssykkel i tretoppene i Maridalen, bodd inne i en kabeltrommel, og gått på ski i Dakar, Senegal. Han har også satt utfor en hoppbakke - et skihopp som resulterte i filmen Uanmeldt hopper, som fikk Amandaprisen for beste kortfilm i 2000. Martin Slaatto

 Marianne Stranger - Norge - [ɦʰaːh]!

I Marianne Strangers performance blir fortellingen til ved at publikums egen fantasi er med på å skape scenografien. Man ankommer et mørkt rom, men små lysglimt, lyder og bevegelse vil gi fantasien spillerom og visuelle bilder vil oppstå - enten i hodet eller i virkeligheten.

Marianne Stranger (1981) fra Hamar er scenograf for scenekunst/film og komponist/tekstforfatter for populærmusikk. Hun har medvirket i en lang rekke produksjoner, både som kostymedesigner og scenedesigner. Hun står bak film/video/TV-produksjone og stedsspesifikke installasjoner/performancer. Marianne Stranger
Medvirkende: Thea Danielsen Fjørtoft og Lea Basch

Turnékompaniet - Norge - Rund

Dette er en performance for barn fra 0 til 3 år. Rund utgangspunkt i skuespillerens egen kroppsform - og bevegelsesmuligheter. Turnékompaniet går tilbake til det enkleste; skuespilleren i rommet med publikum. Det visuelle utrykket sier seg vel selv: baller, dotter, sirkler og snirkler!

Turnékompaniet AS har vært blant de ledende profesjonelle scenekunstkreftene i Innlandet siden 1988, de siste 20 årene med fast kjernegruppe bestående av de fire søsknene Anders, Inga-Live, Peter og Jonas Kippersund. I 2007 rykket de inn i det gamle rådhuset i Hamar som drivere av Hamar Teater. Turnékompaniet


 -Jeg ELSKER denne banken!!

Jacob, 4 år

KUNSTBANKEN
Hedmark Kunstsenter
Besøksadresse: Parkgt. 21
2317 Hamar
post@kunstbanken.no
Telefon: 62 54 22 60

FRI ENTRÉ

ÅPNINGSTIDER I PÅSKEN
lørdag 08.04. - 12.00-17.00
Palmesøndag - 12.00-17.00
mandag 10.04. - stengt
tirsdag 11.04. - 11.00-16.00
onsdag 12.04. - 11.00-16.00
Skjærtorsdag - 11.00-16.00
Langfredag - stengt
Påskeaften - 12.00-17.00
1.påskedag - 12.00-17.00
2.påskedag - stengt

Åpningstider:
Tirsdag - fredag 11.00-16.00
Lørdag og søndag 12.00-17.00
Mandag stengt

NB! KUNSTBANKEN KAFÉ HAR AVVIKLET SIN VIRKSOMHET

LAST NED ÅRSPROGRAM 2017 HER

LAST NED ÅRSMELDING 2015 HER


SØK I KUNSTBANKEN:


BESØK KUNSTBANKEN PÅ FACEBOOK
:
BESØK KUNSBANKEN KAFE PÅ FACEBOOK:

Kunstbanken støttes økonomisk av