UTSTILLINGER 2015

 17. JANUAR - 8. MARS

Jiri Havran - Jernbanens typologi - fotografi

Jiri Havran (1953) har en solid posisjon innen norsk fotokunst. I Kunstbanken viser han fotografier av norske og nordiske vanntårn samt stasjoner og andre bygninger langs utvalgte jernbanetraseer i Norge. Prosjektet tydeliggjør en stor variasjon innen byggestil og utforming, og gir et innblikk i en nylig avsluttet jernbaneepoke. Prosjektet er inspirert av de tyske fotografene Bernd og Hilla Becher, mestere innen typologi.

 Tone Myskja - The Still Point of the Turning World - videoinstallasjon

Den tredelte videoinstallasjonen til Tone Myskja (1961) viser tre samtidige historier med personer som beveger seg i ulike landskap. Stedene er tomme eller forlatte, men med spor etter mennesker. Videoene tematiserer en opplevelse av å bevege seg fra et sted til et annet, overganger i tiden, dette vi aldri får ordentlig tak i. Arbeidet fungerer i krysningsfeltet mellom billedkunst, scenekunst og musikk. Lyddesign ved Kamilya Jubran/Werner Hasler.


 Arkivet - Is this my place? - smykkekunst

Arkivet er en nystartet gruppe bestående av fem veletablerte smykkekunstnere;Heidi Sand, Camilla Luihn, Elsie Ann Hochlin, Putte H. Dal og Hilde Dramstad. Is this my place er deres første felles utstilling. Tematikken er spor; tilhørighet, egne liv, steder og hendelser danner nye rom hvor en ønsker/ikke ønsker å være. Temaet blir konkretisert i smykker med individuelle innfallsvinkler som kan gi videre assosiasjoner.


 21. MARS - 10. MAI

Endre Aalrust - Tretten Måner - maleri og skulptur

Endre Aalrust (f. 1973) er oppvokst i Hamar og har de siste 12 årene delvis bodd i Berlin. Han arbeider i forskjellige teknikker. I Kunstbanken vil han vise skulpturer sydd i skinn og en serie maleri i små format. Dette er hans første separatutstilling hvor maleriet spiller en så viktig rolle. Skulpturene er produsert under et opphold i Buenos Aires 2014 og inspirert av Fassbinders film In einem Jahr mit 13 Monden.

 Alexander Grüner - Courage - Yet Each Man Kills The Thing He Loves


Alexander Grüner (1959) viser verket Courage - Yet Each Man Kills The Thing He Loves. Dette er basert på Oscar Wildes' The Reading Gaol, en diktsamling som er sterkt kritisk til det viktorianske samfunnets undertrykkelsesmekanismer. Grüners arbeid er bygget opp av mange tusen små spoler laget av avispapir og med 25 ulike fargekombinasjoner. I et konsekvent system gjenskapes tre vers fra Wildes diktsamling. Med Courage menes å ha mot til å stå i mot.

 Margarida Paiva - For every silence there is a void - video


Margarida Paiva arbeider med video, i krysningspunktet mellom fakta og fiksjon. Hun baserer historiene på ekte hendelser som hun dekonstruerer og setter sammen til nye fortellinger. Kvinnelige karakterer fører historien inn i en psykologisk, mørk og fragmentert verden. Margarida Paiva (1975) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunstakademiet i Trondheim. Hun bor og arbeider i Oslo.

 23. MAI - 9. AUGUST

EL ANATSUI

El Anatsui (1944) viser en større separatutstilling i Kunstbanken sommeren 2015. Den internasjonalt kjente kunstneren har oppnådd stor anerkjennelse og har en meget omfattende kunstnerkarriere bak seg. El Anatsui deltok på Kunstbankens utstilling Recycling i 2008 med et verk, Earth's Skin. Det er en stor glede for Kunstbanken å presentere ham igjen. Denne gangen har han hele huset til disposisjon og vil vise nye verk. El Anatsui er representert i de fleste større museer og samlinger som British Museum (London) og Centre Pompidou (Paris).


 22. AUGUST - 4. OKTOBER

Geir Yttervik - maleri og akvarell

Yttervik (1955) arbeider med akvarell og oljemaleri i en realistisk stil. Motivene hentes fra hukommelsen og egne erfaringer. Maleriet som settes sammen av flere fotografier, er ladet med en udefinert situasjon. Noe er i ferd med å skje eller har skjedd, men vi får ikke vite hva. De store formatene, bevegelsen, menneskene og dyrene som er trukket langt fram i billedplanet gir oss opplevelse av delaktighet.


 Margreta Stølen - tegning


Margreta Stølen (1980) er en billedlig historieforteller, og formidler dystopiske og fragmenterte fortellinger gjennom store tegninger. Arbeidene hennes bruker feminine og vakre utrykk for å kunne fordøye ubehaget i mellommenneskelige relasjoner. Stølen spinner sammen kroppslige positurer, objekter og symboler, og skaper et drømmelogisk univers. Margreta Stølen er utdannet ved Central St. Martins i London.

 Marit Eken Kalager - Wearable - skulpturelle klær


Marit Eken Kalager (1948) er en viktig representant for det norske kleskunstmiljøet. Hennes strikkede kreasjoner i ull er ment for kroppen, men har samtidig et selvstendig skulpturelt uttrykk. Den konsekvente bruken av sort eller hvitt understreker de formmessige og skulpturelle kvalitetene i plaggene. I utstillingen Wearable viser hun fem antrekk som spenner fra det stramme og rene til mer komplekse komposisjoner.

 Sverre Morken - Fra mikro til makro

Tilhørighet og identitet er tema i utstillinga som består av et utvalg blant mer enn 200 frimerker og sedler Sverre Morken (1945) står bak. Høy kunstnerisk kvalitet, detaljrikdom og presisjon kjennetegner hans miniatyrer. Morkens portretter av markante kvinner og menn er i særklasse, og å arbeide med portretter er det kunstneren selv finner både mest utfordrende og givende. Et utvalg skulptur, grafikk og tegning vises også i utstillinga. Morken har mottatt 11 internasjonale og nasjonale utmerkelser for sitt arbeid.


 16. - 17. OKTOBER

PERFORMANCEFESTIVALEN 2015 - LEVENDE BILDER


Kom og opplev noe helt annerledes! Ettertenksomme, underlige, absurde og vakre Levende bilder står på programmet lørdag 17. oktober, når Kunstbanken arrangerer sin tiende Performancefestival. Det vil være performancer inne i Kunstbanken og ute i Hamar by, med hovedvekt på det billedsterke og poetiske uttrykket - ofte betegnet som skulpturell performance. Fredag 16. oktober arrangeres fagseminar og skoleforestillinger. Performancefestivalen er støttet av Norsk kulturråd og Hamar kommune.

 31. OKTOBER

KUNSTMARKED

For fjerde år på rad ønsker vi velkommen til et inspirerende og hyggelig møte med kunstnere som selger blant annet glass, grafikk, keramikk, maleri, smykker, tegning og tekstil. Kunstnerne er hjertelig til stede og slår gjerne av en prat om sitt arbeid. Flere vil også vise selve arbeidsprosessen sin. Ca. 30 kunstnere fra Bildende Kunstnere Hedmark og Norske Kunsthåndverkere Øst-Norge deltar.


 7. NOVEMBER - 30. DESEMBER

HC Gilje - installasjon

HC Gilje (1969) beveger seg mellom eksperimentell video, installasjon, live performance og scenografi. I senere år har han jobbet med et større prosjekt, Conversations with Spaces, hvor opplevelsen av forandring utforskes gjennom lys, projeksjon, lyd og bevegelse i møte med fysiske strukturer (objekter, rom, landskap). I Kunstbanken viser Gilje både en projeksjonsbasert installasjon og en lys-/bevegelseinstallasjon.

 Karen Klim - Lyriske kontraster - glass


Karen Klim (1951) er en pionér innen norsk glasskunst. Hun var med på etableringen av Norges første glasshytte på Frysja i 1978. Hennes produksjon har gått fra vinglass til skulpturelle glassobjekter i serier. Arbeidene kjennetegnes av finstemte variasjoner i det visuelle uttrykket. Utstillingsprosjektet Øyeblikkets stillhet består av en gruppe større abstrakte objekter samt flere serier med mindre, vasebaserte former.

 Anne-Karine Solgaard - Det flasker seg - smykker


Solgaard (1952) benytter i sine halskjeder, armbånd og ringer ukonvensjonelle materialer som skruer, muttere, plast og gummi i kombinasjon med sølv, perler og smykkesteiner. Bearbeidede ferdigelementer settes sammen i rytmisk gjentakelse til ønsket form hvor komponentene får en ny betydning. Det transparente og hvite uttrykket i arbeidene som vises i utstillingen kan assosieres med vinter og frost.

 -Jeg ELSKER denne banken!!

Jacob, 4 år

KUNSTBANKEN
Hedmark Kunstsenter
Besøksadresse: Parkgt. 21
2317 Hamar
post@kunstbanken.no
Telefon: 62 54 22 60

FRI ENTRÉ

ÅPNINGSTIDER I PÅSKEN
lørdag 08.04. - 12.00-17.00
Palmesøndag - 12.00-17.00
mandag 10.04. - stengt
tirsdag 11.04. - 11.00-16.00
onsdag 12.04. - 11.00-16.00
Skjærtorsdag - 11.00-16.00
Langfredag - stengt
Påskeaften - 12.00-17.00
1.påskedag - 12.00-17.00
2.påskedag - stengt

Åpningstider:
Tirsdag - fredag 11.00-16.00
Lørdag og søndag 12.00-17.00
Mandag stengt

NB! KUNSTBANKEN KAFÉ HAR AVVIKLET SIN VIRKSOMHET

LAST NED ÅRSPROGRAM 2017 HER

LAST NED ÅRSMELDING 2015 HER


SØK I KUNSTBANKEN:


BESØK KUNSTBANKEN PÅ FACEBOOK
:
BESØK KUNSBANKEN KAFE PÅ FACEBOOK:

Kunstbanken støttes økonomisk av