Vandreutstillingen fra Kunstbanken kan sees i foajeen i Hamar Kulturhus fra 5. oktober.
ELENA ABESSINOVA
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
er norsk og opprinnelig fra Kyiv, Ukraina, hvor hun født og oppvokst i et kreativt miljø. I 2008 flyttet Abessinova til Norge og i 2015 bosatte hun seg i Kongsvinger. Her er hun forankret som et lokalt kulturvaremerke. Hun har deltatt på en rekke internasjonale utstillinger i Europa, Japan og USA og mange utstillinger i Norge. Hun er medlem av NBK, BKI og Tegnerforbundet.
Turnéplan – oppdateres fortløpende:
16.11.22 – 27.01.23: Morensalen, Trysil folkebibliotek
01.04.23 – 03.06.23: Kunstkroken, Tyrielden Eidskog bibliotek
10.06.23 – 25.06.23: Galleri Fjøset, Åsnes kunstforening
28.06.23 – 30.07.23: Galleri Lyshuset, Skarnes
03.08.23 – 24.09.23: Folldal gruver
27.09.23 – 10.12.23: Våler folkebibliotek
19.12.23 – 11.02.24: Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim, Tangen
14.02.24 – 21.03.24: Galleri Elgen, Tynset kulturhus
24.04.24 – 31.05.24: Besøkssenter Østerdalen, Koppang
29.06.24 – 04.08.24: Blokkodden villmarksmuseum, Drevsjø
09.08.24 – 31.08.24: Galleri TØYsentralen, Tolga
05.10.24 – 09.11.24: Hamar kulturhus
I denne vandreutstillinga med 19 arbeider av Abessinova, blir vi kjent med et kunstnerskap med stor bredde i teknikker og uttrykk, og med motiver som spenner fra portrettmaleri via fabulerende naturmotiver til humoristiske skråblikk på livet og kjærligheten. I historiemaleriene bringer hun gjerne sammen historiske fakta og mytologi. Noen ganger fletter hun inn sin personlige historie, slik vi kan se det i akrylmaleriet Integrasjon. Her plasserer Abessinova seg selv direkte inn i motivet og Stavangers historie, som en billedlig og symbolsk måte å integrere seg og bygge tilhørighet til sine nye omgivelser.
Hennes verk har sin egen stil og språk, utviklet gjennom kunstnerens interesse for klassisk kunst og folkekunst på den globale kunstarenaen i Østen, Asia og Europa, så vel som tradisjonell ukrainsk kunst. Interessen for Skandinavias historie har bidratt til denne paletten av uttrykk.
Det karakteristiske for hennes arbeid er detaljrikdommen, enten vi finner den i blyanttegninger i stort format, store akrylmalerier eller i etsninger, pastelltegninger og pennetegninger. Det dekorative aspektet er et annet kjennemerke. Om enn forskjellige i uttrykk, viser både de ornamentale motivene, de historiefortellende motivene og stillebenmotivene en dekorglede, som kombineres med evnen til frodig, men samtidig velbalansert komposisjon.
Elena Abessinovas mangeårige erfaring har lært henne å «holde på» spontaniteten i arbeidet, selv gjennom uker og måneder med detaljer i et og samme verk. Arbeidet kan starte uten skisse, slik at komposisjonen vokser ut fra et ørlite element. I disse tilfellene vet ikke kunstneren hvordan verket til slutt vil bli, men improviserer seg fram til det ferdige verket. Arbeider som handler om historiske begivenheter forutsetter en helt annen tilnærming og detaljerte skisser. Inngående studier av historiske og kulturelle begivenheter er viktig. Gjennom dette arbeidet oppstår en følelse av visshet om hvordan maleriet skal bli.
-For meg er estetikk, dyktighet, kvalitet, utvikling og dynamikk i arbeidet mitt svært viktig. Jeg koser meg med fargevalg, og med å arbeide med balanse og rytme i komplekse komposisjoner. Oppmerksomheten på detaljene gir glede gjennom hele arbeidsprosessen. Samtidig er jeg selvkritisk og krever mye av meg selv som kunstner; det ferdige verket må glede mitt øye, sier kunstneren.
Elena Abessinova deltok med to bilder på åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst» i det nye Nasjonalmuseet som åpnet 11. juni 2022. Et av dem viser vi i denne vandreutstillinga, nemlig Ellisiv – daværende dronning av Norge. Bildet viser tre viktige historiske figurer som forbinder Norge og Kievriket, eller Kiev-Rus som det også kalles: Storfyrste Yaroslav den vise, Ellisiv (Jelisaveta fra Kiev) og ektefellen Harald Hardråde.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Etter utdannelsen ved kunst- og industridesignskolen i Kiev arbeidet Elena Abessinova med reklame og bokillustrasjoner. I 1990 deltok hun på den internasjonale bokbiennalen i Bologna, Italia. Gjennom dette fikk hun muligheten til å arbeide i Sveits i hele 18 år. Utgivelsen av to barnebøker med hennes illustrasjoner åpnet døren til et sveitsisk kunstgalleri. Der fikk hun virkelig oppleve smaken av og kraften i den kreative friheten, og forsto at dette var det riktige valget. I dag finnes verk av Elena Abessinova i private samlinger i Sveits, Tyskland, Storbritannia, USA, Japan, Ukraina og Norge.
Foto:
Fruktparadis hage, Håpets vinger, Lidenskap – samtale mellom sjø og himmel, Integrasjon: Kai W. Nessler
Ode til blyanten, Ellisiv, daværende dronning av Norge: Fin Serck-Hansen
Portrett av datter, Mitt blide og kjærlige beist, Livet er et sirkus: Elena Abessinova
Øvrige: Christian Baur