1. juni - 11. august

I arbeidet med denne utstillingen har jeg tenkt lenge på hva det vil si å være norsk. Animasjonen Olje og Fisk påbegyntes i 2021. I en samtidskunstverden med mye fokus på kunstnerens identitet, prøvde jeg å tenke på hva akkurat jeg kunne si med mitt norske perspektiv. Det hører med til historien at jeg har bodd i Sverige siden 2011. Jeg begynte å analysere den følelsen av at jeg er litt forskjellig fra de svenske, og hvordan. Derav disse to ordene, olje og fisk. Jeg tenkte mye på hvordan oljen liksom flyter i alle nordmenns årer, at oljepengene er en ressurs som er imprintet i samfunnet, og at uansett hva man synes om det, er det som nordmann et privilegium man ikke kan unngå å dra nytte av. Og fisken som brukes av den såkalte laksemafiaen. Oppdrettsnæringen herjer og fisken har det ikke bra, og livet i fjorden påvirkes. Man får litt følelsen av å synke ned i vann, når man tenker på det. Når jeg står ved elva Mälaren i Stockholm savner jeg den salte havvinden.

Det er mange tresnitt på tekstil i utstillingen. Alle disse arbeidene tar utgangspunkt i havet. Tankene om havet kom som en annen tråd i dette norske perspektivet. Det finnes en lang tradisjon med å avbilde havet, både som noe fryktinngytende og idealisert. Jeg tenkte først at det var på grunn av klimaforandringer. Jeg lagde noen tresnitt som forestilte mennesker som bader, og en parkeringsplass med teslaer i skogen, som er et vanlig syn i norge i tilknytning til populære badeplasser. Desverre forsvant teslaene litt i grønsken og gjennom teknikken, eller så er jeg ikke så bra på å snitte biler. Mange av menneskene ser ut til å fryse, det er jo ganske kaldt å bade i havet. Det finnes både figurer som krymper seg og figurer som poserer, jeg tenker selv på kroppslig ubehag av å ha på badetøy. Figurene er hentet fra arkivfoto, bilder av svømmelag og badere.

Idun Baltzersen er født i Trondheim (1987) og bor og arbeider i Stockholm. Hun har studert kunst i Norge og Sverige og har bl.a. stilt ut på Magasin III Museum for Contemporary Art, Stockholm (2021), Teckningsmuseet, Laholm (2018) og Uppsala konstmuseum (2018, 2017 og 2014).

————————————————————————————————————————————————————–