RECYCLING
Utstillingen Recycling fokuserte på problemer knyttet til forurensning av miljøet og kunstnerisk mangfold. Global oppvarming og overforbruk tematiseres gjennom kunst skapt av resirkulerte materialer. Til sammen deltok 17 afrikanske og 4 norske kunstnere.
Kunstbanken presenterer for første gang i Norge fem internasjonalt anerkjente kunstnere fra Afrika. Blant dem El Anatsui (Ghana/Nigeria), Emmanuel Eni (Nigeria/Berlin), Ernest Wèangaï (Den sentralafrikanske republikk), Goncalo Armando Mabunda (Mosambik) og Piniang (Senegal). Disse presenteres side om side med unge, og nyetablerte kunstnere fra Zambia.
El Anatsui har høstet anerkjennelse verden over for sine spektakulære tepper i metall. Teppene er sydd sammen av whisky korker og har tekstile kvaliteter. El Anatsui har gjennom hele karrieren utforsket betydningen av materialer som omgir oss i dagliglivet. Han har en utstrakt internasjonal utstillingsvirksomhet og blant hans tidligere prosjekter er utstilling med Sol Le Witt. El Anatsui har også deltatt på en rekke internasjonale kunstmønstringer som Sharjah biennalen (2007), Venezia-biennalen (1990 og 2007), Gwanju biennalen (2004), Johannesburg biennalen (1995) og vandreutstillingen ”Africa Remix”. Til daglig er han professor i skulptur ved Universitetet i Nigeria.
Emmanuel Eni er poet og multimedia kunstner. Han er opptatt av å korrigere vestens syn på Afrika som enhetlig, mens det i virkeligheten er et kontinent bestående av flere land med særegne kulturer og levesett. Under utstillingsåpningen viste Eni performancen Blackman in European Kitchen. En poetisk og humoristisk forestilling, som tar opp kontrasten mellom europeisk og afrikansk kultur. Historien tar utgangspunkt i en afrikaner som plutselig befinner seg i et europeisk kjøkken. Eni er utdannet ved Royal Academy of Art i London. Han deltok på Documenta 12 i 2007 og Dak’Art biennalen i 2006.
Goncalo Armando Mabunda skaper skulpturer av resirkulert metall fra våpen og skrapjern. Hans uvanlige form for gjenbruk er sterke virkemidler i tematiseringen av effekten av krig. Ved å benytte deler av våpen, nøytraliserer han våpnene, og verkene hans kan betraktes som antikrigsobjekter. Noen av skulpturene får også en tvetydighet i og med at de fremstiller mennesker. Blant hans mest kjente verk er den monumentale skulpturen Eiffeltårnet (2002), som ble vist på vandreutstillingen ”Africa Remix”. Mabunda har stilt ut over hele verden og har blant annet deltatt på Havanna-biennalen i 2006, og vandreutstillingen ”Arm into Art” i Canada i 2000. Han er også innkjøpt av en rekke europeiske museer. Mabunda leder galleriet Associação Núcleo de Arte i Maputo.
Ernest Wèangaï er mest kjent for verket Costume métis, som er en del av utstillingen i Kunstbanken. Det består av jakke, underbukse og sko laget av fiber fra kokospalmen. Arbeidet symboliserer koloniseringen av Afrika og starten på tilpasningen til den vestlige verden. Ved bruk av enkle materialer fra naturen skaper han verk med flertydig innhold. Wéangaï har deltatt på Dak’Art biennalen i Senegal (2006) og vandreutstillingen ”Africa Remix”. Han har mottatt flere priser for sine arbeider, blant annet den prestisjetunge 1. prisen fra senteret til fremme av bantu kulturen (CICIBA).
Piniang er kjent for sine animasjonsfilmer og viser i Kunstbanken Sacou Wala Boutél!!! (2005) som tematiserer vår bruk av flaskevann. Vann er et rent og livgivende produkt og han stiller spørsmål ved det paradoksale at det konsumeres i flasker som skaper avfall og skader miljøet. Piniang har studert ved Dakar’s School of fine art og PICTOON Studio of animation i Dakar. Han har deltatt på Dak’Art biennalen i 2002, 2004 og 2008. Piniang har mottatt flere priser for sitt arbeid, og har stilt ut i en rekke land i Europa, samt Canada og Senegal. Han har også holdt en rekke workshoper i Europa.
Om Kunstbankens samarbeid med VAC i Zambia
Siden 1997 har Kunstbanken bistått Zambia National Visual Arts Council med institusjons- og organisasjonsutvikling gjennom seminarer og prosjektet støttet av Norad og UD. Fra dette samarbeidet har vi valgt ut sju unge kunstnere: Albert Kilarenz, Brian Chisenga, Daniel Ngoma, Emmanuel Kapotwe, Gordon Shamulenge, Joseph Shakulipa og Nick Chendela Sangale. Alle har studioplass ved det norsk finansierte Art Academy Without Walls prosjektet.
I tillegg er to av Zambias viktigste kunstnere invitert til å delta; William Bwalya Miko med et stort maleri og Agnes Buya Jombwe med smykker laget av naturmaterialer. Tidligere og nåværende studenter ved Statens kunstakademi i Oslo deltar også, blant dem Chanda Mwenya, Victor Mutelekesha og Jerry Miko, alle fra Zambia.
Børre Larsen, Lise Schønberg, Tina Mareen Buddeberg og Magny Tjelta Jaatun representerer Norge i utstillingen. De har alle engasjert seg i problemer knyttet til overforbruk og de alvorlige konsekvensene det har for samfunnet. Installasjonen TOYS av Børre Larsen består av lekebiler. De er laget av metallbiter som han har samlet på reiser gjennom mange år i den tredje verden. Magny Tjelta Jaatun viser installasjonen Forever Fashion, som er hennes eget motemerke. Kolleksjonen består av vesker fra Fretex, som hun har bearbeidet med tegning og maling. Tina Mareen Buddeberg viser installasjonen Kreklingvin fra Drømmedalen, som bygger på ideen om å bytte varer og tjenester, for eksempel en tannlegetime mot en flaske kreklingvin. Lise Schønberg presenterer ti nye lysestaker laget av ting hun har funnet på loppemarkeder fra hele verden.
ISANDI, Oslo
I hele utstillingsperioden vil afrikansk design og kunsthåndverk være til salgs i kunstbutikken. Butikken Isandi har fattigdomsbekjempelse som hovedfokus for sin virksomhet gjennom handel på grasrotnivå. Isandi har mer enn 40 leverandører fra det sørlige Afrika.
Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd (Mangfoldsåret), Hamar kommune og advokatfirmaet Mageli ANS. KORO har gitt økonomisk støtte til formidlingen av utstillingen.
Kuratorer for utstillingen er Brit Botheim og Aase Marie Brun.
Kunstbanken har produsert katalog til utstillingen.