21. mai - 7. august

Morf – transformasjoner i lavlandskap

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Bjordam har endringsprosesser i naturen som gjennomgående tema i sitt kunstnerskap. Hun utforsker naturens påvirkning på mennesket gjennom både abstrakte og naturalistiske formspråk. Siden 2004 har hun arbeidet med å filme og fotografere bevegelse og forløp hos flytende blekk og maling. I et meditativt tempo stilles betrakteren ovenfor kaskader av farger og pigmenter som utfolder seg i vann. Videoen Seasonal Transitions (2021) er inspirert av årstidenes gradvise overganger fra en tilstand til en annen med lyder av is, stein, snøkrystaller som drysser, vann og elvebrus, gaupas skrik, uglelyd og fuglesang. I fotografiprosjektet Morf – transformasjoner i lavlandskap (2021) ser vi et yrende biologisk mangfold på gamle stubber, rotvelt og i organiske materialer i gammel skog i Hamarregionen.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Tone Bjordam (f. 1975) har atelier i Nordmarka i Oslo. Hun stiller ut i inn- og utland og har i mange år samarbeidet med forskere, spesielt innenfor økologi, geologi, biologi og samfunns- og klimarelatert forskning. 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Utdrag fra åpningstalen til Kristin Bergaust:

Tone Bjordams arbeid Seasonal Transitions (2021) er inspirert av årstidenes overganger fra en tilstand til en annen. Videoen er en del av en serie arbeider om transformasjon som skapes gjennom tilsetningen av blekk og naturlige pigmenter i vann. Arbeidet kan minne oss om romantikkens gjengivelse av naturens omskiftelige drama slik vi har vært inne på før. Det er også noe tidstypisk her: kunsten viser prosesser i naturen som ellers ikke er synlige for oss, ulike væskers egenskaper folder seg ut som vakre komposisjoner som i et abstrahert landskapsmaleri.  Tones arbeid med fotografier av lav, viser oss og forstørrer et liv mange av oss har rundt oss.

Les hele åpningstalen her