Heidi Bjørgan og Trine Hovden - Collision III Marianne Mannsåker - Licorne Tina Mareen Buddeberg - Minneutstilling
Taler ved Geir Haraldseth, Ingunn Svanes Almedal og Christel Sverre Musikk ved Ørnulv Snortheim
Søndag 21. august kl. 13.00: Gratis omvisning i utstillingene Hver torsdag kl. 12.00 – 12.15: Gratis miniomvisning i utstillingene Lørdag 10. september kl 13.00: Kunstnersamtale med Marianne Mannsåker Utstillingene varer til 9. oktober
Heidi Bjørgan og Trine Hovden Collision III 2022 Foto Thor Brødreskift
Marianne Mannsåker Artemisia.Corso 2021 Foto Øystein Thorvaldsen
Tina Mareen Buddeberg. Trehuske fra I mors mage. Skissebok til kunstprosjekt på Norsk Barnemuseum.
Heidi Bjørgan og Trine Hovden Collision III
Heidi Bjørgan og Trine Hovden Collision III Heidi Bjørgan og Trine Hovden er begge tydelig forankret i det keramiske håndverket, og utfordrer på samme tid forestillingene om hva keramikk er og kan være. Hver for seg og på hver sin måte besitter de en særegen materialforståelse som gir utslag i stadig nye og uventede formuttrykk. Kunstnerne deler verksted og har gjennom mange år vært hverandres sparringspartnere. I denne utstillings-serien viser de både solo-verk og samarbeids-arbeider hvor ideer har berørt hverandre og arbeider byttet hender. Hovden har tatt for seg Bjørgans velkjente krukkeformer og bearbeidet dem i tråd med sine egne metoder. Bjørgan har brukt sine glasurkunnskaper og rester etter Hovdens produksjon å påvirke verkene.
Tittelen Collision viser til den kunstneriske utvekslingen dem imellom, og utstillingen i Kunstbanken er tredje og avsluttende del av dette prosjektet. Deler av utstillingen er produsert under arbeidsopphold ved Senter for keramisk kunst på Ringebu Prestegard sommeren 2022.
Heidi Bjørgan (f. 1970) er internasjonalt anerkjent for sine eksperimentelle og ekspressive former og teatrale installasjoner inspirert av teater- og filmskapere.
Trine Hovden (f. 1976) er en pioner når det gjelder å kombinere fotografi og leirgods og arbeider hovedsakelig med grafiske teknikker både på flate, og som skulptur og stedspesifikk installasjon.
Marianne Mannsåker Licorne
Utstillingskonseptet Licorne tar utgangspunkt i de ikoniske billedteppene La Dame à la Licorne (Damen med enhjørningen) fra 1400-tallet i Musée de Cluny i Paris. Disse seks bildene danner en samlet krets over våre fem sanser – og en sjette: lengselen.
Marianne Mannsåkers aktuelle arbeid er en assosiativt preget tegnerisk tilnærming til Cluny-kretsen. Essensen av teppene fortolkes og transformeres til Mannsåkers personlige bilder, der det sentrale er sansene og sansningene. Hun lar tegnemediet stå nokså åpent, med elementer av såvel foto og maleri som broderi. Det maleriske innbefatter særlig akvarellen, som i håndkolorerte bøker og gamle manuskripter. Tråden representerer for Mannsåker et viktig bindeledd mellom hennes tidligere og nåværende arbeid. Broderiet er en form for langsom tegning.
I forkant av utstillingen utgis monografien Linjer.Felt på Orfeus Forlag i Oslo, med tekster av kunsthistorikerne Line Ulekleiv og Stine Berg Evensen. Tekstene lar samtidskunstfeltet gå i dialog med kunsthistorien og skildrer Mannsåkers kunstnerskap i sin helhet. Boken viser et bredt utvalg bilder fra 1980-tallet til i dag.
Marianne Mannsåker (f. 1951) arbeider primært med maleri og tegning. Hun har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på gruppeutstillinger nasjonalt og internasjonalt i tillegg til offentlige utsmykkinger og innkjøp til museer og kunstsamlinger. Hun har i mange år omformet store deler av sitt maleri og sine tegninger til billedtepper. Nå går hun i motsatt retning: erfaringene fra billedveven gir næring til tegningen og maleriet i en ny fase. Formatene har gått ned og tegningene / maleriene framstår som fortettede motstykker til de store teppene.
Tina Mareen Buddeberg Minneutstilling
Kunstbanken viser ei minneutstilling med arbeider av billedkunstneren Tina Mareen Buddeberg. Utstillingen vil konsentrere seg om hennes særpregete artists books og skissebøker, samt vise skulpturer, tegninger og video. Buddeberg (1958 – 2020) jobbet med installasjoner, skulpturer, video, lydkunst, kunstbøker og offentlige oppdrag, Hun malte landskaper og dyr. For henne var maleprosessen radikal og handlet om å være intenst til stede i naturen, meditativt og sansemessig. Hun var initiativtaker til internasjonale kunstprosjekter som «mine» i Folldal gruver i 2001 og «Part» i Sollia i 2006. Buddeberg har hatt en rekke separatutstillinger, deltatt i tema- og kollektivutstillinger og gjennomført flere offentlige kunstprosjekter. Hun deltar post mortem på åpningsutstillingen Jeg kaller det kunst på Nasjonalmuseet. |
Kunstbanken,-
Parkgt. 21, 2302 Hamar, tlf. 62 54 22 60
Åpningstider: tirsdag – fredag 11-16, lørdag – søndag 12-17 www.kunstbanken.no