Hør forfatter Elin Tinholt lese fra sin bok, og fortelle om livet og virket til en lenge glemt malerinne

Torsdag 8. februar kl. 18:00-19:00
Inngangsbillett: kr. 100,-

 

28 år gammel og nyutdannet fra Paris og München fikk malerinnen Asta Nørregaard (1853-1933) i 1882 oppdraget å male altertavlen til nye Gjøvik kirke. Det var første gang en kvinnelig kunstner ble gitt et offentlig oppdrag her til lands.

Hun var ikke forberedt på mottagelsen arbeidet hennes skulle få. Som ung, kvinnelig kunstner var hun ekstra utsatt. Opplevelsen på Gjøvik skulle få store konsekvenser for hennes videre kunstnerbane.

Asta Nørregaard viet seg senere til å male portretter og ble nedsettende kalt for «motemalerinne». I tretti år bodde hun i en atelierleilighet i Kristiania, vegg i vegg med malerkollega Harriet Backer. De to hadde fulgt hverandre siden de begynte å male. Mens Harriet Backer opparbeidet seg solid anseelse og ble hyllet i sin samtid, opplevde Asta Nørregaard å bli foraktet og neglisjert. Først 72 år gammel hadde hun sin første store utstilling.
I Elin Tinholts roman Naturstudiets nødvendighet gitt ut på Solum forlag (2023), tas vi med til Christiania, Paris og Gjøvik og kommer tett på Asta og tiden hun levde i.