Baktruppen er en norsk teatertrupp som har eksistert siden 1986. FUNNYSORRYJESUS er en forestilling slik bare Baktruppen lager dem: I en tilsynelatende løs og fragmentarisk form får vi oppleve en overraskende versjon av bibelhistorien. Publikum sitter inne bak vinduet og truppen spiller ute på gata. Tilfeldigheter som skjer ute på gata og lyder under gateplan, fanget opp av en marklytter, blir inkorporert i stykket.

Forestillingene til Baktruppene bærer preg av at de er kollektiv skapt, de er ofte fulle av humor, overraskende innfall og likevel med en forunderlig stram struktur. Selv om de alle bærer Baktruppens umiskjennelige signatur, blir det svært forskjellige forestillinger. Medlemmenes ulike bakgrunn og innfallsvinkel er en forutsetning for den allsidige formen. Til sammen fyller de funksjonene i et teater: Skuespillere, komponister, forfattere, billedkunstnere, scenografer og sceneteknikere.

Baktruppen arbeider både med andres tekster og skriver nye stykker. Deres første forestilling, Ja, vi går over til hundene (1987), bygger på Jens Bjørneboes bøker Frihetens øyeblikk og Uten en tråd. De har også gått løs på Ibsen med egne versjoner av Brand (1988) og fem forestillinger om Peer Gynt i Peer du lyver. Ja (1993). Deres versjoner er svært fritt tolket og aktualisert. Baktruppens internasjonale gjennombrudd kom med Heiner Müllers Germania Tod in Berlin i 1989. Etter gjennombruddet har de spilt på de fleste scener i Europa.