Kunstbanken samarbeider med Hedmark fylkesbibliotek om live opptredener av performancekunstnere og visning av videodokumentasjon i biblioteker i Hedmark fylke. Vi har invitert Roghieh Asgari Torvund og Rasmus Jørgensen til å gjøre liveopptredener. Turneen følges av en utstilling med videodokumentasjon av tidligere performancer av kunstnerne Melati Suryodarmo, Tori Wrånes og Roi Vaara. BLOGG

Performance

Roghieh Asgari Torvund (f. 1960) vokste opp i Teheran, Iran med migrasjons-bakgrunn fra Aserbajdsjan. Hun kom til Norge i 1987 som FN-flyktning, hvor hun bor og arbeider. Arbeidene hennes gjenspeiler Roghiehs bakgrunn som fotojournalist og journalist, hvor hun bruker dokumentarfilm som kan kombineres med performance som et eget kunstuttrykk.

Hun har bakgrunn fra gateteater i Iran på slutten av 70-tallet, og gjør sterke performancer med politisk innhold. Torvund har deltatt på Performancefestivalene i Kunstbanken med Avkledning ( 2004), Avreagering ( 2005) og Fortune telling (2007) som tok utgangspunkt i hennes bakgrunn fra to hjemland. Hun er utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo.

Rasmus Jørgensens (f. 1977) energiske opptredener ligger i skjæringspunktet mellom musikkteater og performancekunst. Med spastisk koreografi, enkle husholdningsobjekter og nedbrutte popperler formidler han sine tragikomiske, mildt absurde fortellinger.

Han har studert komposisjon, i tillegg til sang, performance og teater ved UiO, Griegakademiet og Mills College i Oakland. Siden 2003 har han arbeidet i forskjellige teater- og musikk-ensembler, og produsert en rekke soloproduksjoner ved blant annet Black Box Teater i Oslo. Han deltok på Performancefestivalene i Kunstbanken i 2005 og 2006.

Videodokumentasjon

Det vises også videodokumentasjon fra Kunstbankens Performancefestival i 2009. Følgende performancer presenteres: Melati Suryodarmo (Indonesia) Exergie-Butter Dance, Tori Wrånes (Norge) The Lonely Choice of a Multipersonality og Roi Vaara (Finland) The Balloon Man. Dokumentasjonsutstillingen åpner samme dag som live forestillingen og vises fra 7 til 14 dager, det varierer fra bibliotek til bibliotek.