For tredje år på rad arrangerer Kunstbanken Hedmark Kunstsenter en helg med kunstformen performance. Kunstbanken er den eneste institusjonen i Norge som har et fast årlig arrangement med performance. I år der det fire britiske og åtte norske kunstnere med på programmet og av årets 11 forestillinger er det seks premierer.

Performance er i dag en vesentlig kunstform som får svært mye oppmerksomhet internasjonalt og Storbritannia har spesielt de siste årene satset på kunstnere som arbeider med kunstuttrykket. Vi er derfor glad for å kunne presentere kjente britiske kunstnere som Joshua Sofaer Oreet Ashery og George Chakravarthi i Kunstbanken.

Performance er en svært fleksibel kunstform som kan utføres av en eller flere kunstnere. Det er en form for handling hvor utøverne står fram som seg selv uten å gå inn i en skuespillerrolle. Svært ofte er det en samhandling med publikum. Selve kunstformen startet på 1960-tallet og i norsk sammenheng blir Kjartan Slettemark regnet for den første performancekunstneren. Performancen har gjennom sin fleksibilitet vist seg egnet til å formidle nye erfaringer og blir mye brukt av helt unge billedkunstnere. De kan med dette uttrykket trekke veksler på ferdigheter innen ulike kunstområder som teater, dans, musikk og litteratur.

Kunstneren og forfatteren Joshua Sofaer (1972) er ansvarlig for workshop på fredag og søndag har hans forestilling hvor han samarbeider med Stacy Makishi premiere. Med publikums hjelp vil de presentere produksjon av følelser og emosjoner, disse settes i gang av enkle spørsmål fra publikum til kunstnerne og omvendt fra kunstnerne til publikum. Sofaer er en britisk performancekunstner med lang erfaring. I sommer er han aktuell med forestillingen Scavengers (vaskehjelp, åtseldyr) på Tate Moderne i London.

Fortinbras Teater viser Bergljot dekomposisjon. Det er en forestilling som bryter opp og setter sammen igjen Bjørnsons tekst og Griegs musikk. Dikteposet handler om Bergljots politiske kamp mot overmakten. Medvirkende er skuespillerne Ina Kristine Hove, Jon Erling Wevling og Mai Lise Rasmussen, komponist Bjørn Sverre Kristensen, videokunstner Bård Brinchmann Løvvig, musiker André Fjørtoft og regissør Erik Meling.

Som på lørdag vil GilbertandGrape ved Anne-Marthe Eidseth Rygh (1973) og Helen Pritchard (1979) tilby en gratis nostalgitur i en Volvo Amazon, supplert med et klovdyr i solnedgang og muligheten til å velge nostalgisk musikk. De vil med dette utforske hva nasjonale klisjeer, nostalgi og minner betyr for oss og hvordan slikt skapes. I kveldsprogrammet blir vi kjent med to ulike forfattere som begge har laget forestillinger med utgangspunkt i bøkene sine. Kjersti Bronken Senderuds (1971) uttrykk er stille og intenst og nærværet er en svært viktig del av framføringen. Forestillingen Si tar utgangspunkt i dikt fra Bi, utgitt i 2004. Mads Ivar Takle (1972) har spesialkomponert digital musikk til diktene. Senderud har også bakgrunn fra Butho og Kunstakademiet. Takle og Senderud er bosatt i Løten.