Kunstbanken ønsker velkommen til to nye utstillinger med de to anerkjente fotografene Rune Johansen og Andrea Gjestvang

Musikk ved komponist og bassist Sigurd Hole

Opplesing av Mette Moestrup i samarbeid med Nordisk Poesifestival www.nordiskpoesifestival.no

Johansen beveger seg i et grenseland mellom fotojournalistikk, dokumentar- og kunstfotografi. Han er spesielt kjent for sine folkelige og frodige portretter av mennesker og deres hjem langs kysten i Nord-Norge. Særpreget hans er de sterke fargen, den tekniske kvaliteten og det kvadratiske formatet som Hasselbladkameraet gir. Fotografiene er også tatt analogt med fysisk film. I Kunstbanken viser han 25 interiør-, portrett- og landskapsbilder fra perioden 1994-2020. Hovedsakelig er de fra reiser han har gjort i Norge. Metoden hans er å reise, se, oppdage hva som interesserer ham på stedet, og fotografere. Ingen av bildene er arrangerte.

Det er ikke ofte at Johansen stiller ut fotografiene sine lenger, det er derfor en stor glede å kunne presenterer fotografier han har tatt gjennom 25 år. Det er han selv som har stått for utvalget av bilder.

Rune Johansen (f. 1957) har fotografert siden 1976, men hadde frem til 2003 sitt daglige virke som planlegger i Televerket. Johansen debuterte som fotograf på Høstutstillingen i 1990, og har senere vært representert ved en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Etter 30 år i Oslo har Johansen flyttet tilbake til Nord-Norge, og bor nå på Engeløya i Steigen kommune. Johansen har utgitt syv bøker på Press forlag, flere av dem kåret til årets vakreste bok.

 

Fotoutstillingen «The Atlantic Cowboy» tematiserer forståelsen av mannens posisjon i utkantsamfunn. I perioden 2014 – 2019 har fotograf Andrea Gjestvang hatt en rekke lengre opphold på Færøyene, hvor kvinneflukten fra bygdene til hovedstaden og ut av landet, har etterlatt et samfunn med stor overvekt av menn. Gjennom miljøportretter, hverdagslige scener og det overveldende landskapet, undersøker Gjestvang den tradisjonelle mannens identitet og rolle i møte med et samfunn i endring. Parallelt utforsker utstillingen periferien som et mentalt og fysisk landskap. Serien består av 37 fotografier og det er første gang Gjestvang viser serien i sin helhet.

Andrea Gjestvang (født 1981) er født i Stange, og bor og arbeider i Berlin og Oslo. Hun har fotojournalistutdanning fra Høyskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet, og er kanskje mest kjent for sine fotografier av overlevende fra Utøya i portrettserien «En dag i historien». Med denne serien vant hun Årets bilde 2012 og ble kåret til «Photographer of the Year» under Sony World Photography Awards i 2013. Gjestvangs bilder har vært publisert og vist i store deler av verden. Utstillingen er støttet av Fritt Ord, Norske Fagfotografers Fond, Regionale Prosjektmidler og Produksjonsmidler for visuell kunst.