Bevinget  startet opp i Trysil bibliotek høsten 2016. Smykkekunstnerne Toril Bonsaksen, Dina Hald og Anna Talbot deltar med til sammen 20 arbeider. Tittelen på utstillingen refererer til det felles tema hvor alle objektene er bevingete vesener i form av fugler samt en utgave av en Batman-figur. Fugler og vinger representerer det fremste symbolet på frihet, virkelighetsflukt, ut på eventyr eller nye muligheter. Vi snakker om å se ting i fugleperspektiv, ha full kontroll, oversikt, se litt stort på det, og ikke grave seg ned i de små detaljene. Mennesker har til alle tider drømt om å fly, legge seg på vingene og sveve av sted. Også i kunsten bruker forfattere, billedkunstnere og komponister, fugler og vinger som metaforer for å beskrive situasjoner og psykiske tilstander, som Lagerløfs Nils Holgerssons forunderlige reise, Picassos Fredsdue og Tsjaikowskis Svanesjøen. Vi fascineres av tanken på at småfuglene våre flyr helt fra Afrika for å tilbringe sommeren i Norge, og hvordan gåseflokkene samler seg om høsten for å reise i formasjon sørover når vinteren står for tur.

Med denne utstillingen ønsker Kunstbanken å vise eksempler på hvordan tre norske kunsthåndverkere arbeider med det samme temaet på svært forskjellige måter både når det gjelder arbeidsprosesser og materialbruk. Arbeidene viser et stort spenn i størrelser og uttrykk, er utradisjonelle og stiller noen spørsmål omkring definisjonen på hva smykker er. Vi finner materialglede, humor og masse herlig fantasi i kombinasjon med håndverksmessig og faglig dyktighet. Alle smykkene er ment for å kunne brukes. Noen er i store formater, noen er som små skulpturer og noen er som tegneseriefigurer.

Toril Bonsaksen (1973) sier selv at hun bruker fenomener fra fugleverdenen for å illustrere aktuelle temaet som handler om migrasjon, identitet, fremmedgjøring og indre uro. I de små smykkene ser vi sjarmerende små fugler med skinnende øyne av edelstener. Noen av dem har søkt ly i en frøkapsel der de sitter og titter ut på verden. De ser små og sårbare ut, som om de nettopp har vært utsatt for angrep.  Halskjeder og brosje er laget av støpt sølv og gull med små edelstener. Frøkapslene er opprinnelig fra naturen, men her er de omdannet til metall ved hjelp av elektrolyse.

De tre fugleobjektene som er laget av stålbestikk viser hvordan enkle hverdagsting kan forvandles til noe helt nytt bare en ser muligheten. Helt vanlige kniver, gafler og skjeer har blitt formet og sveiset sammen til fantastiske fuglekarakterer. De har titler som refererer til kjent musikk og filmer som «Thelma og Louise», Raga Rockers «Hun er fri» og «Va det du Jesus» av Åge Aleksandersen.

Dina Hald (1972) har de siste årene arbeidet med flyving som tema i smykkene. Med en far som var flyger i luftforsvaret og oppvekst ved Gardermoen har hun alltid hatt et nært forhold til vinger og propeller. Hun lager i hovedsak brosjer og halskjeder i sølv og emalje, hvor hun benytter den gamle teknikken cloissonne. Det innebærer at det lages små rom i sølvet hvor emaljen brennes fast. Hennes fuglesmykker har et slektskap til tegneseriefigurer, med et litt barnslig og naivt uttrykk. De har personlig karakter og trekk som kan overføres til oss mennesker i form av ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Aller helst liker hun å lage sinte figurer, de har noe komisk over seg som menneskene også har. Smykkene er grafiske, med rene linjer og klare farger. En liten grønn spurvefugl skrenser opp etter flygeturen og aeronauten svever av sted på sine brede vinger.

Anna Talbot (1978) er født i England. Hun er inspirert av eventyr, barnesanger og billedbøker fra barndommen. Hun liker å lese Brødrene Grimm, Astrid Lindgren og lager gjerne sin egen vri på historien.  Smykkene har stor variasjon i størrelsene, den største er 30 cm i diameter, materialbruken gjør at vekten er lav og halssmykket er fortsatt ment å bæres. I flere av smykkene har hun tatt utgangspunkt i fargerike kakebokser som fundament, hvor det innvendig er bygget opp lag på lag med utsaget anodisert aluminium i sterke farger. Dette minner om kulisser på små teaterscener, pop-up bøker eller titteskap. Farger, figurer og den ornamentale utformingen er med på å gi oss nostalgiske glimt fra noe som engang var. Det åpenbarer seg miniatyrverdener med små fortellinger som handler om drømmer og virkelighet. Noen handler om frihet, om å ha den, eller miste den som i I never wanted a cage.

Lærerveiledning Bevinget 2018


TURNÉ 2017: 01.11.-31.12. Tømmerli Bo- og aktivitetssenter, Ringsaker | 23.09.-22.10. Milepelen, Nord-Odal | 03.07.-06.08. Bullmuseet i Rendalen | 13.05.-27.05. Tøysentralen, Tolga | 14.03.-07.04. Galleri Kunstkroken, Eidskog bibliotek | 14.02.-11.03. Åmot Kulturhus, Galleri Alida | 19.01.-08.02. Stor-Elvdal bibliotek, Koppang

TURNÉ 2016: 01.12.-23.12. Aukrustsenteret, Alvdal | 09.11.-30.11. Trysil bibliotek