Kunstbanken senter for samtidskunst ønsker med ordningen Kunst i bibliotek å bringe gode, varierte kunstopplevelser ut til folk der de bor og ferdes. I samarbeid med Innlandet fylkesbibliotek tilbys miniutstillingen Jon Olav Helle og Frank Eriksen til bibliotekene i Innlandet fylke.

En figurativ kunstner fotograferer ikke med sin blyant og pensel; han gjenskaper. Gjennom observasjon og bearbeiding av et motiv gir man det en verdi, man holder på sett og vis fast i tiden, gjør det forgjengelige mindre forgjengelig. Når noe er sett og gjengitt i et bilde, vil kunsten på sitt nesten magiske vis oppheve forfallet. Tiden stopper, og det gjengitte får igjen en grad av verdighet og betydning, med alle sine spor av tidens gang og elementenes nedbrytende kraft.

Dette sier Jon Olav Helle om sitt arbeid som kunstner. Han er født i Oslo i 1952, og vokste opp på Koppang og i Hamar før han tok fatt på kunstutdanning og kunstnerkarriere i Oslo. På tampen av 2001 flyttet han tilbake til Hamar, hvor han har bodd og arbeidet siden.

Selv sier han sjelden at han «er kunstner»; han sier heller at han «lager bilder». Dette forteller noe om hvor viktig det å se og det å gjøre er for Helle. Han betrakter, observerer, fortolker og bearbeider det han ser – eller leser. Han skisserer, tegner, komponerer. Legger til og trekker fra i motivene. Så bearbeides metallplater med teknisk finesse og håndverksmessig briljans. Fukting av ark, etsing, valsing med trykkfarge, slå av overskuddsfarge, trykkplate og papir i tett forening gjennom grafikkpressa. Alt utført med et håndlag ervervet gjennom årelang erfaring, og alt like nødvendige deler av prosessen. De ferdige trykkene preges av et mesterlig spill mellom lys og mørke.

De senere årene har grafikkpressene vært lite i bruk, men Jon Olav Helle lager fremdeles bilder. Til tross for sin bakgrunn fra malerlinja ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1973-77) og tidlige perioder med portrettmaleri og malte illustrasjoner, har han aldri betraktet seg som maler. I dag er dette hans hovedmedium. Maleriet krever mindre av ham fysisk enn grafikken, men det krever like mye betraktning, observasjon, fortolkning og bearbeiding av det han ser. Han skisserer, tegner, komponerer. Han maler.

Slik blir fortellinger i form av grafikk og maleri til – og av og til får også en tegning utvikle seg til et selvstendig arbeid, heller enn «bare» å være et steg på veien til ferdig bilde. I denne miniutstillingen produsert av Kunstbanken senter for samtidskunst er det grafikk som vises – og det var grafikk han syslet mest med selv om han gikk på malerlinja, og som student ved grafisk avdeling på Statens Kunstakademi (1978-83). De fem bildene er hentet fra hans mer enn 30 år lange samarbeid med forfatteren Frank Eriksen. Eriksen er født i 1947 i Åsnes, og har bodd og arbeidet i Hamar siden 1974. Parallelt med sitt forfattervirke har han arbeidet som sosionom og terapeut. Frank Eriksen er mest kjent som lyriker, men har også skrevet viser, skuespill, essay og en roman. Hans forfatterskap omtales både som typisk og helt sentralt i Hedmarkslyrikken.

I samarbeidet mellom de to veksler det på om det er tekst eller bilde som kommer først; noen ganger skriver Eriksen inspirert av Helles bilde, andre ganger er det Helle som visualiserer Eriksens tekst. Noe skarpt skille mellom illustrasjon, assosiasjon, refleksjon og fabulering finnes ikke alltid i deres samvirke. Slik samtalene mellom de to åpner for nye tanker og koblinger, gjør dialogen mellom bilder og tekst det samme.