Vandreutstuillingen SKAPNINGER er produsert av Kunstbanken Hedmark Kunstsenter og ble vist første gang på Aukrustsenteret i Alvdal høsten 2012.

I samarbeid med Turnéorganisasjon for Hedmark ble det utviklet formidling for 9. trinn i Eidskog kommune. Formidlingen var ved Marthe Karen Kampen, som selv er billedkunstner bosatt ved Nordre Billingen.

Utstillingen inneholder ca 20 arbeider som varierer fra smykkeformater til frittstående større objekter. Den ble tatt vist som sommerutstilling i Kunstbanken i 2013, og ble da utvidet med flere arbeider fra hver kunstner, og flere kunstnere ble invitert til å delta.

Arbeider i keramikk, tekstil, tre og metall er representert. Uttrykket går fra det humoristiske og komiske til «fantasy» og smågrotesk. Med et underfundig og humoristisk blikk har kunstnerne i utstillingen laget sine skapninger. Dette er skapninger ingen har sett før! Utstillingen viser hvordan leken fabulering kan komme til uttrykk i vakre, vittige eller urovekkende skulpturer med en gjennomført håndverksmessig presisjon. Fantasiprodukter, javel, men ikke helt tatt ut av løse lufta heller, – opphavet finnes både i den tradisjonelle delen av kulturen og i populærkulturen.

Skapningene opptrer helst i menneskelige og sosialiserte sammenhenger. Kunstverkene reiser spørsmål som: Kan møte med en annen art gjøre det enklere å distansere seg fra det krevende og komplekse ved å være menneske? Vil kunstnerne tydeliggjøre visse menneskelige trekk ved å overføre dem til dyreskapninger eller skal vi se disse kunstneriske uttrykk i sammenheng med den utbredte fantasykulturen? Utstillingen konkluderer ikke, men presenterer et lekent mangfold. Forhåpentlig åpner den for samtaler og flere spørsmål.