Fotografier, video og skulpturer - utstillingen åpner lørdag 28. august kl. 14.00

Ingrid Book & Carina Hedén Egentlige eventyr,

Den overgripende tematikken i deres utstilling er ødeleggelsen av naturen rundt oss og samtidig et forsvar for og innlevelse i samme natur.  Utstillinga konfronterer et rasjonelt, forbrukende og klinisk forhold til naturen, med et irrasjonelt tankesett med røtter i folkekunst, sagn og det naive.

På den ene siden av Kunstbankens store sal, i den rasjonelle oppfattelsen av naturen, ser vi fotografier av en rad enkelte individer, som er opptatt med ulike handlinger i forhold til natur, som å kontrollere forurensning i jord og i luft. Alle fotoene er hentet fra internett. Begrep som: landforringelse, genmodifiserte avlinger, vann- og vinderosjon, giftig avrenning, sprøytemiddeldrift og resistens mot plantevernmidler, er relevante i denne sammenhengen. I denne avdelingen ser vi også skulpturer av to John Deere traktorer med Dragenspredere for sprøytemidler, i brent leire. Disse er modellert på sokkel som egyptiske gravskulpturer. Traktorene er triste monumenter over landforringelsen i vår tid.

På den andre siden av rommet, i den irrasjonelle inderlige forståelsen, ser man skogen, befolket av skikkelser, skrekk og merkeligheter. Men mennesket leser inn sin kultur i naturen, prøver å forstå og blidgjøre den. Det er her eventyrene og fortellingene begynner.

I lille sal viser de videoen ”33 dager fra et krekekratt”, 2014 (115 min). Den kan tolkes som en dagbok over insektenes overraskende oppførsel i et habitat av kreker (13x 26 m) omgitt av et jordbrukslandskap med monokultur.

Ingrid Book (1951) og Carina Hedén (1948) har samarbeidet siden 1987 og har en sentral posisjon i norsk samtidskunst. Ved hjelp av foto, tekster, og video undersøker ulike politiske, sosiale og økologiske tema. De har bl.a. stilt ut på Moderna Museet i Stockholm, Berliner-biennalen, Museet for Samtidskunst, Kunstnernes Hus, Bergen Kunsthall og Sao Paulo-biennalen.

Hør Mona Pahle Bjerkes omtale av Book & Hedéns utstilling i P2:

01:36:16 Klimakrise og pandemi i Kunstbanken på Hamar

https://radio.nrk.no/serie/studio-2-p2/sesong/202108/MKAK02017221#t=1h36m16