2. september - 8. oktober

Kait Rhoads (USA), Ned Cantrell (DK), Karen Nyholm (DK), Fredrik Nielsen (SE), Karin Forslund (NO), Ina Kristine Hove (N0), Kirsten Vikingstad Hermansson (N0), Veronika Beckh (DE), Kari Mølstad (NO), Æsa Bjørk (N0), Kari Håkonsen (N0) og Vidar Koksvik (N0)   

I 2002 etablerte de to anerkjente glasskunstnerne Kari Håkonsen og Vidar Koksvik verksted på Tjura i Grue kommune i Innlandet. I 2012 ble de invitert til å markere ti-årsjubileet med glasskunst i alle Kunstbankens rom. I tillegg til å presentere egne verk, inviterte de den gangen alle som hadde jobbet hos dem, og fått opplæring i faget, til å vise arbeider.

Nå har det gått ti nye år og de to er fortsatt svært aktive med utstillinger, kunstprosjekter i offentlige rom, produksjon av funksjonelt kunsthåndverk og med opplæring av nye glassblåsere. Og igjen har Kunstbanken invitert dem til å kuratere og selv delta i en utstilling med glasskunst som skal fylle hele huset.

Gjennom årene har de opparbeidet et stort nettverk av glasskunstnere de respekterer og blir inspirert av. Disse ti kunstnerne, som er uttrykksmessig svært forskjellige, er delt inn i fem tematiske kategorier i utstillingen.

Skogen mumler

Kari Håkonsens (NO) arbeid handler om egen oppvekst på bygda mens Vidar Koksvik (NO) undersøker grenseoppgangen mellom det frastøtende og tiltrekkende med elgjakt/-slakt som figurativ base. Sammen har de laget installasjonen «Skogen mumler» i Kunstbankens kjeller.

Pop

Ned Cantrell (DK) er inspirert av Pop-artens fargebruk og blikk på forbrukerkultur. Med raffinert teknikk, humor og øye for detaljer gjenskaper han oppblåsbare badedyr, bananskall og manga-inspirerte figurer i glass. Fredrik Nielsens (SE) lager overdimensjonerte dekadente glassmugger med en litt bøllete og kraftfull, uærbødig tilnærming. Både Cantrell og Nielsen bruker glassets opphøyde status på satirisk vis. Kirsten Vikingstad Hermansson (NO) arbeider peker mot pop-kunstens objekt-fetisjisme, men også tradisjonsarv og glasskultur. 

Nerd

Kari Mølstad (NO), Veronika Beckh (DE) og Kait Rhoads (US) arbeider spesifikt med bearbeidingen og etterarbeid. Mølstad dekker nitidig glasset med små skjær som danner mønstre og formasjoner. Rhoads benytter den tradisjonelle, venetianske murrini-teknikk i store veggehengte skulpturelle verk inspirert av livet i havet. Beckh blåser og sliper utallige glass-sylindere som inngår i et bølgende glasshav. Også Vidar Koksvik (NO) er inspirert av venetiansk glass, hvite linjer danner fine nettverk i glassets overflate. 

Kropp, teknologi, natur

For Karen Nyholm (DK), Æsa Björk (IS) og Kari Håkonsen (NO) inngår glasset som elementer i personlige fortellinger. Stikkord er møte mellom mennesket og teknologi og kroppsdeler i glass som vokser sammen med naturen. Håkonsens skulpturserie er en fortelling om tid, rytme, vekst og endring. 

Videoverk

Også Karin Forslund (SV) og Ina Kristine Hoves (NO) videoverk kan leses som uttrykk for personlige erfaringer. Videoen med Forslund som knuser en glassboble med bare hendene, er både brutalt og vakkert. Hoves glassbobler som smelter sammen og blåses vekselvis av tre glassblåsere som en dialog mellom individer.

På åpningen er det performativt innslag ved dansekunstner Annette Brandanger fra Hamar. I forbindelse med at Kunstbankens performancefestival feirer 20 år, viser vi en performance på alle utstillingsåpninger dette året.