21. mai - 7. august

Småfuglen letter

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Filmen Småfuglen letter tar utgangspunkt i et års opphold på Ringsveen. Ringsveen ble kjent for offentligheten da Anne og Jakob Weidemann bosatte seg der i 1967. Hans Kristian Borchgrevink Hansen portretterer det kjente småbruket som et hvilket som helst hjem. Jakob og Anne blir protagonister i filmen på lik linje med andre deltagere. Som Weidemann fant sine motiver blant markblomster ute på gårdsplassen har Hansen sondert nærmiljøet og funnet frem til sine egne. Støvkorn, en utskåret hest i tre eller en ketchupflaske blir forsøkt vekket til live gjennom en møysommelig omsorg for objektene og miljøene rundt.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Hans Kristian Borchgrevink Hansen (f. 1985) er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole, Kunstakademiet i Oslo og Kunstakademiet i Bergen. Hansen har hatt utstillinger på visningssteder som Künstlerhaus Bethanien i Berlin, Trafo Kunsthall, Røgden Bruk og Kunstnerforbundet. Han har utgitt bøkene Home and Away og Mot havranden – en nordatlantisk turguide.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Utdrag fra åpningstalen til Kristin Bergaust:

En omsorg og interesse for det vi har rundt oss ser vi i filmen Småfuglen letter av Hans Kristian Borchgrevink Hansen.  Filmen utforsker de nære omgivelsene og gir detaljene og materialene plass i bildene.  Han sier han forsøker å gå varsomt fram, ta motivene på alvor og gi dem den oppmerksomheten de fortjener. I objektene vi ser på veggene i rommet, viderefører han denne følsomheten og respekten for materialer, uavhengig av verdi i tradisjonell forstand. Slik blir jeg minnet om professor Helene Illeris fra universitetet i Agder som skriver at intimitet, solidaritet og sårbarhet er viktige trekk ved en økologisk bevissthet når vi håndterer omgivelsene våre, tingene våre.  Det materielle tilføres en annen respekt og betydning slik Hans Kristian viser oss livet på Ringsveen, som også er en historie om Jakob Weidemann og hans kone Anne Marie og deres liv der. Enten fordi plastposer og knapper kan fortelle historier slik som kunstverk, fotografier og litteratur, eller kanskje vi forstår alt som deler av samme hele?

Les hele åpningstalen her