Jubileumsutstilling – Kunstbanken 20 år

Julie Skarlands utstilling ‘’In my Garden’’ er Kunstbankens jubileumsutstilling i forbindelse med feiringen av stiftelsens første 20 år. Vi mener at Julie Skarland, med sine utforskende og banebrytende arbeider, er en verdig representant for 20–årsjubileet. Utstillingen vil omfatte hele huset.

Dette er Skarlands første utstilling i Norge etter at hun er tilbake fra India. I 2014 viste hun en stor retrospektiv utstilling i Nasjonalmuseet hvor hun i tillegg til kleskunst viste animasjoner og broderi. Utstillingen i Kunstbanken vil bestå av installasjoner og off- couture klær. Motivene på tekstilene er hentet fra hennes indiske terrasse hvor blomster, trær og et yrende fugle- og dyreliv går igjen i broderte og vevde veggtepper, som applikasjoner på klær og i stoff-collager satt sammen av gamle silkesarier.

Julie Skarland (f. 1960) er tilbake i Norge og Oslo etter et nesten 30 års utenlandsopphold bak seg. Etter studier i mote og kleskunst åpnet hun i 1998 sin egen butikk/atelier i Paris og lanserte kolleksjoner under eget navn. Med elegant og treffsikker motedesign, kontrastfylt bruk av materialer og stil, og med referanser til norske tekstiltradisjoner, skapte hun sin egen look. Grov håndstrikking, tyllskjørt og tresko ble hennes varemerke. Hun kalte selv stilen for «Rustikk Couture» eller «Poetisk folklore». I perioden i Paris ble hennes kolleksjoner innkjøpt til viktige museer og hun fikk bred omtale i de store motebladene som Vogue, Elle og Marie Claire. Kolleksjonene hennes ble presentert på visninger i de store motemetropolene New York, Tokyo og Milano. Etter Paris bodde og arbeidet Julie Skarland i Delhi, India i 10 år, hvor hun produserte økologiske kolleksjoner basert på gjenbruk av indiske tekstiler og lokal arbeidskraft.

I utstillingen i Kunstbanken ønsker Skarland å samle trådene og skape en sammenheng mellom Paris, India og Norge. Hun vil vise 14 nye antrekk «off couture», veggtekstiler, installasjon, video samt en serie på seks «hvite antrekk» laget i 2014. Motivene på tekstilene er hentet fra hennes indiske terrasse og hun er tydelig inspirert av den visuelle overfloden i den indiske tekstiltradisjonen. Broderiet har blitt en viktig del av uttrykket, broderte blomster, trær, fugler og katter dukker opp på klær, veggtepper og små broderte bilder.  Med broderier i kombinasjon med applikasjoner og collager av gamle silkesarier, forteller tekstilene med humor og varme små anekdoter om en annen del av verden hvor livet leves på en annen måte.

For skoler og barnehager i Hedmark: Invitasjon til omvisning/lærerveiledning