Maria Natalie Skjeset (født 1990, Bærum) er en billedkunstner bosatt i Hamar med atelier på Disen Kulturveksttun. Hun jobber hovedsakelig med fotobasert digital grafikk (d.g.a.), en teknikk hun har fordypet seg i siden hun fullførte en bachelorgrad i virtuell kunst og design ved Høgskolen i Hedmark i 2013. Hun har også studert kunsthistorie, idéhistorie og grafisk design, og har deltatt på mentorprogram i fotografi og grafikkurs. Siden 2014 har hun hatt flere separat- og kollektivutstillinger, blant annet i Galleri EKG, Bærum Kunstforening og Fotografiens Hus. I 2017 mottok hun Stange kommunes kunstnerstipend. Hun er medlem av Norske Billedkunstnere (NBK), Billedkunstnerne Innlandet (BKI), Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Grafill.

Teknikk

Jeg jobber innenfor kamerabasert kunst med vekt på fotobasert digital grafikk, eller digitalt grafisk arbeid (d.g.a.). For å lage et bilde bearbeider jeg egne fotografier direkte i et digitalt fotoredigeringsprogram. Ett enkelt bilde kan bestå av flere titalls fotografier som jeg gjennomarbeider digitalt slik at det fotografiske utgangspunktet glir over i et malerisk uttrykk.

Fotografiene kombinerer jeg i en digital fotocollage, og bygger opp motivet ved å klippe og lime inn ulike elementer, retusjerer og justerer farger og kontraster. Det tar alt fra noen dager til flere uker å ferdigstille et bilde. Den digitale prosessen muliggjør andre kunstneriske kvaliteter og uttrykk enn ved bruk av analoge verktøy.

I digital grafikk er det den originale datafilen som er verkets opphav, og som er å anse for trykkplaten. Photoshop-filen er min «trykkplate» der jeg jobber frem motivet. Bildene skrives ut på storformatskriver med arkivbestandig blekk på syrefritt bomullspapir. De eksisterer i små opplag, og er signert og nummerert.

Kunstnerisk intensjon

Bildene mine kan gjerne karakteriseres som poetiske stemningsbilder. Jeg arbeider i et figurativt, delvis stilisert formspråk med symbolistiske undertoner. Motivene springer ut fra fantasien, men med utgangspunkt i observasjon av virkeligheten. Det maleriske uttrykket er fremtredende i alle mine arbeider.

Detaljer og former forenkles gjennom en dekorativ omforming av motivet. Jeg konstruerer ornamentale mønstre og teksturer, og jobber lag på lag med elementer fra fotografier for å skape stofflighet. Denne digitalt fremstilte «patinaen» er inspirert av hvordan malerier med tiden viser tegn til endring gjennom forandring i overflatefarge og krakeleringer.

Jeg inspireres av filosofi, mytologi og skjønnhet, og bildene mine består av elementer fra naturen, som blomster og menneskeskikkelser plassert inn i drømmende landskap. Gjennom kunsten søker jeg en forbindelse mellom naturen rundt oss og menneskets indre landskap. Bildene er en invitasjon til refleksjon og en vandring innover i «symbolskogen». Mennesket er av natur et søkende vesen, og som menneske føler jeg en trang til å kontemplere over livets mysterier.