Østlandsutstillingen er en årlig mønstring som presenterer aktuell samtidskunst fra kunstnere knyttet til de syv Østlandsfylkene. Østlandsutstillingen er populær fordi den gir en bred og mangfoldig presentasjon av alle genrer innen samtidskunsten. Utstillingen har åpen innsendelse.

Østlandsutstillingen ambulerer mellom de ulike fylkene og vil i år vises i Akershus, Vestfold og Hedmark. Den skal også presenteres i Kiel i Tyskland. Utstillingen er støttet av Østlandssamarbeidet mellom fylkeskommunene i Hedmark, Oppland, Buskerud, Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold.

Østlandsutstillingen – Ny utstilling med lange tradisjoner
Kunstbanken Hedmark Kunstsenter inviterer til pressevisning torsdag 8. september kl. 12:00 i Kunstbanken eller etter avtale. Representanter fra Østlandsutstillingen og kunstnerne Linda Bakke og Hilde Aagaard vil være tilstede under pressevisningen.

Lørdag 10. september kl. 14:00 åpner den 32. Østlandsutstillingen av fylkesråd i Hedmark, Christian Haugen. Forfatter Tyra Teodora Tronstad vil reflektere over begrepet Bygdedyret.

Østlandsutstillingen har som visjon å skape en viktig, aktuell og engasjerende utstilling. Den består av installasjoner, stedsspesifikke verk, og et underfundig videoprogram som bidrar til å løfte årets utstilling. Østlandsutstillingen er en vandreutstilling som er tidligere vist i Akershus Kunstsenter og Larvik Kunstforening.

Det er i år blitt vurdert 467 søkere med ca. 1200 arbeider. 49 arbeider av 38 kunstnere kom gjennom nåløyet og vises på årets Østlandsutstilling. Juryen lover at mange stemmer på kunstfeltet er ivaretatt: Det frodige uttrykket gjennom blant annet flere større installasjoner, det fabulerende gjennom store og små tegninger, det heftige gjennom flere malerier og fotografier, og det meditative gjennom veldig ulike verk.

Deltakende kunstnere: Hilde Aagaard, aiPotu (vist kun i Akershus), Anne Kari Amstein, Pippip Ferner Apalnes, Lene Ask, Linda Bakke (vises kun i Hamar), Anne Berntsen, Esther Maria Bjørneboe, Mona Brekke, Ann Iren Buan, Tina Mareen Buddeberg (vist kun i Larvik), Bull.Miletic, Bente Bøyesen, Kristian Evju, Glen Farley, Vigdis Fjellheim og Torunn Skjelland (vist kun Akershus), Kristine Fornes, Ingwill Gjelsvik, Espen Gleditsch, Jens Hamran, Hans K. Borchgrevink Hansen, Aksel Høgenhaug, May S. von Krogh, Janine Magelssen, Henrik Marstrander, Geir Moseid, Mette Mygland, Petter Nappstad, Svetlana Negashova, Shwan Dler Qaradaki, Marie Svindt, Ståle Sørensen, Sara Tanderø og Tine Isachsen, Anne Lorentzen og The Hungry Hearts, Roghieh Asgari Torvund, Endre Tveitan og Katja Eyde, Gisle Utgarden, og Ilija Wyller.

Nytt av året er tre stedsspesifikke arbeider, som på hvert sitt sted vil sette preg på Østlandsutstillingen.

I Hamar vises skulpturen Bygdedyret av billedkunstner Linda Bakke på Fougner Lunds plass. Kunstneren sier følgende om sin skulptur: » Bygdedyret er ikke på lista over utrydningstruede arter. Det er et begrep skapt av forfatteren Tor Jonsson om negative sider ved livet på den norske landsbygda. Men hvordan ser dette dyret ut?» Gjennom kunstverket vil hun visualisere dette sosiale fenomenet. Traktoren med bein av ulike landbruksredskaper symboliserer bygdedyrets vesen. Redskaper som plog, grabb og jordbor anskueliggjør bygdedyrets iboende kvaliteter. Aksel Sandemoses jantelov og bygdedyret uttrykker begge angsten mange føler for det som er annerledes. Fougner Lundhs plass er i seg selv tenkt å symbolisere Hedmark. Trærne er skogen, steinformasjonene er fjellet og vannet er Mjøsa, mens plassen midt i symboliserer det åpne landskapet. Det betyr at Bygdedyret havner midt i Hedmark.

Linda Bakke arbeider med skulptur og har gjort en rekke utendørsprosjekter i Hedmark. Hun er for tiden aktuell med et kunstprosjekt langs riksvei 3 gjennom Østerdalen. I samarbeid Inge Iversen har hun smykket ut jernbaneovergangen ved Atna, og produserer fargesterke elggevirer som en del av Statens vegvesens satsning på å øke trafikksikkerheten langs veiene. Bakke er bosatt i Stange, Hedmark.

Formidling
For å gi formidlingen av Østlandsutstillingen 2011 et ekstra løft, har vi utfordret kunstnerduoen aiPotu til å utarbeide et spesielt formidlingsopplegg for Stanges ungdomsskoleelever. Formidlingen er støttet av Hedmark fylkeskommune og gjennomføres i samarbeid med Turnéorganisasjon for Hedmark. aiPotu har deltatt med et verk på Østlandsutstillingen på Akershus Kunstsenter. Utstillingen formidles også til 4. trinn i Hamar kommune.

Satellittvisning
Videoverket til Shwan Shawn Dler Qaradaki Metamorphosis vises i Kongsvinger Bibliotek (10. – 25. september) og på Vinstra Videregåendeskole i hele utstillingsperioden.

Bakgrunn
Østlandsutstillingen er en årlig regional utstilling med fri innsendelse og juryering. Alle billedkunstnere som har tilknytning til Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Vestfold og Østfold, kan søke til Østlandsutstillingen. Bidrag fra de 7 nevnte fylkene danner den økonomiske basis for Østlandsutstillingen. Utstillingen juryeres i to omganger: Første gang basert på foto og digitale medier, andre gang basert på innsendte originalarbeider. Jurymedlemmer: Hanne Tyrmi, Jannecke Lønne Christiansen, Rikke Komissar, Martina Kaufmann og juryleder Anne Biringvad.

Katalog
Østlandsutstillingen har produsert katalog til utstillingen, der alle kunstnere er presentert.