Pierre Lionel Matte (1961) er en samfunnsengasjert kunstner som betrakter det norske samfunnet med et kritisk blikk. I Kunstbanken viser han blant annet nye papirskulpturer laget spesielt til den store salen og en fotoserie fra 2008 som handler om hans belgisk-franske fars møte med Norge på 1950-tallet.

Papirskulpturene er laget med utgangspunkt i tre ulike bøker og tematiserer forholdet mellom østlig og vestlig fundamentalistisk ideologi. Ved å klippe opp, lage mønstre og lime sammen til nye former, bryter han ned innholdet i de ideologisk farlige bøkene, samtidig som han tydliggjør strukturer ved sin metaforiske tolkning. Med utgangspunkt i The Clash of Civilizations av Samuel Huntington som er ideolog for vestlige konservative politikere, blant annet for Buch-administrasjonen, har Pierre Matte skapt en stor tornado (se foto over) med to små hjelpesløse individer stående under. Menneskene er Av Syyid Qutbs Milepæler har han skapt en Galakse. Egyptiske Qutbs er ideolog for islamister som Osama bin Laden. Fra den siste boka – diktsamlinga Hvorfor lot du hesten bli igjen alene av den mest kjente palestinske poeten: Mahmoud Darwish, har ha klipt figursilutter som forteller om palestink folkeliv. Figurene er funnet i eldre palestinsk bøker, fotografier m.m.o

Matte har tidligere gjort seg bemerket med installasjoner og fotografier av norsk mattradisjon og familieritualer. Han lot overlessete og forlatte festbord med flaggpyntet kransekake, mengder med hvitløk og godterier tematisere norsk nasjonalisme og fremmedfrykt. Han er utdannet på kunstakademiet i Trondheim.