DIKT JON FOSSE, MUSIKK SINIKKA LANGELAND FOTO / VIDEO DAG ALVENG SØNDAG 19. SEPTEMBER

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter 19. september kl 19.30 – 20.30
Billetter kr 250. Kjøpes på Ticketmaster www.ticketmaster.no/artist/sinikka-langeland-billetter/1020634

Sinikka Langeland vokal, kantele

Mathias Eick trompet
Trygve Seim saksofon
Mats Eilertsen bass
Thomas Strønen trommer

Sinikka Langeland fyller 60 år og feirer med den nye bejublete soloplate Wolf Rune på plateselskapet ECM og en konsertserie med nykomponert musikk til dikt av Jon Fosse.

Sinikka dras mot naturmystikk og i Fosses dikt har hun funnet en klangbunn som resonerer. Kan man uttrykke det tidløse, et nærvær av noe fraværende, som Jon Fosse beskriver det? Dag Alveng har fotografert på Vestlandet til dette prosjektet og laget en video som spilles av under konserten. Den har noe av det tidløse nærværet. Den kraftfulle Vestlandsnaturen og kulturen er også en viktig del av Sinikka Langelands oppvekst. Farsslekta kommer fra Guddal i Sunnfjord og Jon Fosses poetiske bilder, fjell, fjord, vind og sol er noe hun har et nært forhold til. Sinikka Langeland har arvet det lille småbruket med stupbratte fjell på begge sider og hjort som beiter rundt huset. Hun fikk øynene opp for Fosses poetiske univers gjennom samarbeidet med Anne Marit Jacobsen og forestillingen «Ro mitt hav».

Musikken som Langeland har komponert til Fosses dikt er folketonebasert, men samtidig ønsker hun å sette det tidløse aspektet i Fosses dikt inn i vår tid. Til dette har hun knyttet til seg musikere som bidrar med et moderne uttrykk. Kantelen lyder nesten som et orkester i seg selv og musikerne er av de meste særpregede og unike Norden har å by på i dag. Stjernelaget, alle ECM musikere, løfter komposisjonene med sine improvisasjoner og sitt eminente ensemblespill.

Tidligere er det musikk til dikt av Børli, Södergran, Olav H. Hauge og skogfinske runesanger som har vært kjernerepertoaret til Sinikka og hennes musikere. Nå er besetningen klar for nye konserter inspirert av Jon Fosses tidløse vestlandslandskap i vind, sol, hav og himmel.

Sinikka Langeland bor og jobber på Grue Finnskog.

Kontaktpersoner i Kunstbanken: Ingrid Blekastad og Håkon Brynjulvsrud